بادام یکی از مهمترین و معروفترین کالاهای تولیدی و صادراتی استان چهارمحال و بختیاری هم در بازارهای داخلی و هم در بازارهای خارجی بهشمار میرود.
این محصول باتوجه به دارا بودن ارزش غذایی بالا یکی از اقلام مهم صادراتی کشور است. چهارمحال و بختیاری یکی از مساعدترین مناطق برای کشت بادام بهشمار میرود و با تولید بیشترین بادام در میان استانهای تولیدکننده این محصول، پیشگام است. کشت بادام بهعنوان یک ظرفیت اقتصادی یکی از مهمترین مزیتهای کشاورزی در چهارمحال و بختیاری است. بهگفته کارشناسان امسال ۲۴ هزار تن بادام از ۱۴ هزار هکتار بادامستان بارور استان برداشت شد و چهارمحال و بختیاری برای دهمین سال متوالی رتبه نخست تولید بادام آبی در کشور را کسب کرد. بیشترین تولید این محصول در استان مربوط به شهرستانهای سامان و بن است که در حاشیه رودخانه زایندهرود قرار دارند. در این استان انواع گوناگونی از بادام مانند مامایی، ربیعی، شاهرودی، سنگی، محبی و سفید کشت میشود. در میان انواع بادام استان، بادام مامایی از انواع صادراتی است و بیشترین سطح زیر کشت را دارد. بادام تولیدی چهارمحال و بختیاری به کشورهای حوزه خلیجفارس، هند و… صادر میشود.آنچه مسلم است اینکه استان چهارمحال و بختیاری یکی از بزرگترین تولیدکنندگان بادام در سطح کشور بهشمار میرود و ۹۰ درصد بادام تولیدی این استان صادراتی است. بادام چهارمحال و بختیاری توانسته در بسیاری از بازارهای جهان وارد شود و به علت کیفیت بالا جایگاه قابل توجهی پیدا کند.
۱۴ هزار هکتار سطح زیر کشت بادام
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری گفت: سطح زیر کشت بادام در استان چهارمحال و بختیاری ۱۴ هزار هکتار است. امسال از این میزان سطح زیر کشت ۲۴هزار تن بادام برداشت شده که حدود ۷۰ درصد آن از نوع مامایی است. میزان محصول سال گذشته باغهای بادام این استان به ۲۳هزار تن رسید. حمیدرضا دانش در گفتوگو با صمت با اشاره به اینکه بیشترین ارقام بادام که در استان کشت میشود از نوع مامایی است، اظهار کرد: بعد از آن نوع ربیع، شاهرودی، سنگی، محبی و سفید در استان کشت میشوند. بیشترین تولید بادام مربوط به شهرستانهای سامان و بن با فعالیت ۸هزار بهرهبردار است.
وی با بیان اینکه چهارمحال و بختیاری در تولید بادام آبی کشور مقام نخست را بهدست آورده، ادامه داد: صادرات بادام در استان از جایگاه ویژهای برخوردار است، بهطوری که سالانه بیش از ۲ هزار تن مغز بادام استان به کشورهای هدف ازجمله هند و کشورهای حاشیه خلیجفارس صادر میشود. به طور معمول تاجران این بازارها به ازای هر یک کیلوگرم مغز بادام مامایی ۱۴۰ هزار تومان پول پرداخت میکنند. از میزان تولید ۲۴ هزار تنی بادام یک سوم آن مغز بادام است. معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری، مدیریت منابع آبی را یکی از مهمترین مؤلفهها در افزایش تولید این محصول نام برد و تصریح کرد: این استان با تجهیز بیش از ۷۰ درصد باغهایش به سامانههای نوین آبیاری جایگاه دوم کشور را در این زمینه بهدست آورده است.
مرجع علمی بادام
دانش با بیان اینکه بادام چهارمحال و بختیاری به علت استفاده کم از سموم و کودهای شیمیایی جزو سالمترین بادامهای کشور به شمار میرود، تاکید کرد: نبود کارخانههای فرآوری و صنایع تبدیلی، نداشتن اتحادیه و سود بردن تاجران بادام به جای باغداران مهمترین دغدغه و مشکل کشاورزان بادامکار در قطب تولید بادام کشور بهشمار میرود. بستهبندی این محصول در نجفآباد اصفهان انجام میشود اما صادرات آن با نام استان چهارمحال و بختیاری است.
وی با اشاره به اینکه پژوهشهای علمی مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری یکی از مهمترین پشتوانهها در حفظ جایگاه نخست چهارمحال و بختیاری در تولید بادام آبی کشور است، اظهار کرد: امسال ۶۸ طرح در زمینههای باغبانی بادام، گیاه پزشکی و آب و خاک ویژه بادام اجرا شده و ۱۱ طرح دیگر در دست اقدام است که این برنامه استان چهارمحال و بختیاری را بهعنوان مرجع علمی بادام برای پژوهشگران و بهرهبرداران بادام کشور قرار داده است. معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری خاطر نشان کرد: با تلاش پژوهشگران استان ۳۶ طرح دیگر اجرایی شد که با این برنامهها راههای پیشگیری و مبارزه با بیماریهای بادام ازجمله لکه آجری، کرم و انواع بیماریهای ویروسی شناسایی شده و با بکارگیری این دستاوردها خسارتهای ناشی از این بیماریها در زمینهای بادام کاهش پیدا کرده است.
تولید ۲۴ هزار تن بادام
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان چهارمحال و بختیاری گفت: امسال ۲۴ هزار تن بادام در استان چهار محال و بختیاری تولید شده که از این میزان حدود ۱۰ هزار تن به ارزش ۹میلیون دلار به هند و برخی از کشورهای همسایه صادر شده است.
سیاوش نظری در گفتوگو با صمت اظهار کرد: میز صادراتی ۴ کالا شامل بادام، ماهیان سردابی، موکت و کولر در سطح کشور به ما واگذار شده تا بتوانیم با همکاری یکدیگر راهکارهای عملیاتی رفع مشکلات صادرات این کالاها را پیدا کنیم.
وی با اشاره به اینکه برای توسعه صادرات استان باید مشوقهای صادراتی در نظر گرفته شود، ادامه داد: گمرک استان چهارمحال و بختیاری یک گمرک تخصصی برای صادرات بادام است. برنامهای که برای افزایش صادرات بادام در نظر گرفته شده اختصاص بخشی از شهرک صنعتی سامان برای فرآوری این محصول است. اقدامهایی در دستور کار قرار گرفته تا تولیدکنندگان و صادرکنندگان در این شهرک به شکل مجموعهای کار کنند. رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: صادرکنندگان نخستین حمایتی که نیاز دارند پرداخت تسهیلات با بهره پایین و مشوقهای صادراتی بهمنظور وارد کردن روزآمدترین دستگاههای جداسازی و دستهبندی (سورتینگ) بادام است. برخی از دستگاهها قابلیت این را دارند که بادام تلخ را از بادام شیرین جدا کنند؛ بنابراین نیازمند حمایت دولت و پرداخت تسهیلات کم بهره بهمنظور تهیه این دستگاهها هستیم.